فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 1 (بهار 1387)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 1 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • مصطفی ادیب صفحه 11
    جهانی شدن مفهومی است که تمایل سیری نا پذیر به گسترش در ابعاد گوناگون دارد و در این راستا ابزارهای متعددی خصوصا فناوری ها را به کار گرفته است.
    موضوع قابل تامل اینکه امروزه پدیده جهانی شدن، همه ما را در همه عالم فراگرفته است. موضوع توسعه سیاسی، اقتصادی، فناورانه و فرهنگی در قرن بیست ویکم، به هیچ گروه، ملت یا دولتی محدود نمی شود، بلکه موضوعی است که همگان به آن مرتبط و از آن متاثرند.
    چنین تحولی، حوزه و قلمرو فرهنگ کشور ها را نیز تحت تاثیر قرار داده است. فضای فرهنگی، تحت تاثیر جهانی شدن به معنای توسعه فرهنگ جهانی ای که به باز سازی تولیدات جدید در قلمرو های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انجامیده است، معنای متفاوتی می یابد.
    شکل و نوع تاثیرپذیری از فرایند جهانی شدن، به موقعیت جهانی کشور ها و غنای فرهنگ دینی و بومی آن کشور ها بستگی دارد. عملکرد کشور هایی که غنای فرهنگی و تاریخ تمدن کهنی دارند و کشورهایی که غنای فرهنگی و تاریخ تمدن کهنی ندارند و یا در فرایند گذر از تحولات تاریخی مسخ یا دستخوش تغییر یا حادثه شده اند، متفاوت است.
    در این مقاله این حقیقت بررسی می شود که جهانی شدنی که همه را متاثر از خود کرده است، آیا ایران اسلامی را هم در حوزه فرهنگ تحت تاثیر قرار داده است؟ و اساسا مناسب ترین رویکرد و راهبرد در مواجهه با این پدیده برای کشور ما چیست؟ و این رویارویی و مواجهه، چه تهدیدها و یا چه فرصت هایی را فراروی ایران اسلامی قرار می دهد؟
    کلیدواژگان: فرهنگ، جهانی شدن، اسلام، ایران
  • فاطمه جواهری صفحه 37
    اگرچه پیکر جسمانی انسان دلالت های فرهنگی اجتماعی متعددی دارد، متقدمان جامعه شناسی به مطالعه آن چندان عنایتی نداشته اند. این نوشتار به منظور برجسته ساختن اهمیت مطالعه جامعه شناسانه بدن تدوین شده است. به این منظور نویسنده کوشیده است در چارچوب روش تحلیل نظری به اهداف زیر نزدیک شود:معرفی جامعه شناسی بدن،بررسی دلایل بی توجهی متقدمان جامعه شناسی به مطالعه بدن،بررسی زمینه های رشد مطالعه جامعه شناسانه بدن در سال های اخیر،بررسی دلالت های فرهنگی اجتماعی بدن.
    دیدگاه های مطرح شده بر این واقعیت دلالت دارد که الزامات جامعه شناختی بدن به اندازه ای است که نمی توان آن را یک ماهیت صرفا زیستی و جسمی محسوب کرد. مطالعه جامعه شناسانه بدن، از یک سو بینش ما را به تعامل میان فرد وجامعه قوت می بخشد، و از سوی دیگر با تقویت تعامل میان جامعه شناسی و برخی رشته های علمی دیگر به رشد درونی جامعه شناسی کمک می کند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی بدن، سازه گرایی اجتماعی، هویت، مصرف، اخلاق
  • علی شماعی صفحه 81
    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی در پی آن است که آثار جهانگردی را در همگرایی و توسعه فرهنگی جوامع اسلامی تبیین کند. در این مقاله، عوامل گوناگون رکود جهانگردی بین کشورهای اسلامی در دو دسته، عوامل درونی و بیرونی بررسی و تحلیل می شود. با توجه به سابقه صنعت جهانگردی به ویژه جهانگردی زیارتی در جهان اسلام، جهانگردی به اشکال گوناگون از جمله تفریحی، تجاری، مذهبی، زیارتی و ورزشی، در فرایند همگرایی فرهنگی کشورهای اسلامی نقش دارد.
    نتایج این پژوهش، مشخص می کند صنعت گردشگری عاملی موثر برای توسعه فرهنگی در سطح محلی، منطقه ای و بین المللی است. با توجه به توسعه فناوری در هزاره سوم، با برنامه ریزی و مدیریت صحیح و مناسب برای جهانگردی، می توان به توسعه فرهنگی دست یافت. صنعت جهانگردی در تعاملات علمی، رشد تولیدات اقتصادی اجتماعی، وحدت جوامع اسلامی، تحول و تکامل ارزش ها و آداب وسنن موثر است. به منظور تقویت و تحکیم صلح و دوستی و همگرایی فرهنگی کشورهای اسلامی، همکاری دولت ها در ایجاد و توسعه امنیت، توسعه زیرساخت ها، اعطای خدمات مناسب جهانگردی، نهادینه کردن قوانین جهانگردی، اطلاع رسانی و بهره گیری از فناوری اطلاعات برای تبلیغات و بازاریابی، آموزش نیروی انسانی و تحقیقات درباره جهانگردی، از جمله راهکارهای توسعه جهانگردی است که باید عملیاتی و اجرایی شود.
    کلیدواژگان: جهانگردی، همگرایی فرهنگی، کشورهای اسلامی، توسعه فرهنگی
  • حسن کلاکی صفحه 107
    در تحقیق حاضر، رابطه همبستگی پایگاه اجتماعی جوانان و تدین آنان بررسی می شود. ازاین رو پس از مروری بر دیدگاه های جامعه شناسان، دیدگاه ها، نتایج تحقیقات و یا فرضیاتی مطرح می شود، که به رابطه بین پایگاه اجتماعی و تدین اشاره دارند. سپس با استفاده از تحلیل عاملی داده ها، به تدین و ابعاد آن پرداخته می شود.
    گفتنی است که در تجزیه وتحلیل داده ها، به نتایج توصیفی و تبیینی آنها اشاره می شود. در بخش توصیفی داده ها، جوانان، گرایش و آگاهی دینی بالایی داشتند. از این رو، همبستگی پایگاه اجتماعی و تدین آنان مثبت ارزیابی شد. ولی جایگاه دین داری جوانان (مشابه با نتایج محقق دیگری) در بین سه پایگاه اجتماعی نشان می دهد که جوانان با پایگاه اجتماعی پایین و متوسط جامعه از جوانان با پایگاه اجتماعی بالای جامعه تدین قو ی تری دارند. لذا فرضیه وبلن، مبنی بر ضعف تدین طبقه متوسط در مقایسه با دیگر طبقات، بنا به دلایل مطرح شده، در این تحقیق تایید نمی شود.
    کلیدواژگان: تدین، پایگاه اجتماعی، طبقه اجتماعی، جوانان، گرایش دینی، تجربه دینی، مناسک دینی
  • مسعود کوثری صفحه 139
    در مقاله حاضر تاثیر نسبی فناوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی به طور عام و اینترنت به طور خاص، در توسعه اجتماعی بررسی می شود. برای شناخت تاثیرات اینترنت در توسعه و به ویژه توسعه اجتماعی باید ابتدا شناخت نسبتا کاملی از اینترنت و قابلیت های آن کسب کرد. در این نوشتار تلاش می شود که تاثیرات اینترنت، در حکم یکی از فناوری های ارتباطی اطلاعاتی موثر در توسعه اجتماعی، در شاخص هایی نظیر درآمد و فقر، آموزش و پرورش، بهداشت و سلامت، و دسترسی به فرصت های برابر بررسی و کنکاش شود.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه اجتماعی، آی، سی، تی، _ اینترنت
  • محمدهادی همایون صفحه 171
    در جهان معاصر و در پی تجدید حیات اندیشه اسلامی، که یکی از دستاوردهای انقلاب مبارک اسلامی در ایران است، توجه به موضوع مهدویت در حکم عصاره کتاب خداوند و عترت پیامبر اکرم(ص) و قله بعثت انبیای عظام(س) به طرز چشمگیری رو به افزایش است. این جریان به توجه به نشانه های ظهور در جامعه معاصر دامن زده است.
    تتبع در آیات و روایات مربوط به نشانه های ظهور و دوره آخرالزمان و تلاش برای استخراج راهبردهای اساسی شیعه در دوران غیبت و نزدیک به ظهور، رویکرد جدیدی را در مطالعات مربوط به مهدویت و آخرالزمان بنیان می نهد که می توان آن را «رویکرد راهبردی به مهدویت» نامید.
    با بررسی این گونه روایات و نشانه ها می توان شرایط آخرالزمان و دوران ظهور را این چنین تصویر کرد که حوادث در سطحی خرد و به شکل شورشی مقطعی یا انقلابی منطقه ای یا تغییر حکومتی سیاسی به وقوع نمی پیوندد. گستره این اتفاقات جهانی است و عمق آن نیز به اندازه ای است که در تمام زوایای زندگی بشر نفوذ می کند و این معنا چیزی نیست جز یک زوال و انتقال تمدنی و برپایی یک تمدن جهانی الهی به دنبال آن. این رویکرد را در کنار رویکرد راهبردی می توان «رویکرد تمدنی به مهدویت» نامید.
    در گسترش این مفهوم و در بررسی متون و ادبیات تاریخ تمدن به این نکته برمی خوریم که هر کدام ایده ای را مفهوم محوری تحلیل تاریخ گرفته و تلاش کرده اند تا تاریخ تمدن های بشری را بر گرد آن تحلیل کنند. در این راستا و با رویکردی مهدوی می توان تلاش کرد تا ایده «تقابل حق و باطل» در حکم مفهوم محوری، در نگرشی کاملا متفاوت به تاریخ تمدن توضیح داده شود.
    کلیدواژگان: مهدویت، راهبرد، نشانه های ظهور، آخرالزمان، تاریخ تمدن، تاریخ ادیان، تاریخ انبیا، انقلاب اسلامی
  • صفحه 1
|
  • Mostapha Adib Page 11
    Globalization is a concept that has voracious tendency to extend in various aspects, and numerous organs, especially technologies, are used at this course. A worth thinking issue is that today, globalization phenomenon has surrounded anyone in anywhere. Cultural, technological, economics and political development in 21st century is not limited to a group, nation and government, but everyone are affected by and connected to it. Such evolution has also affected the area of culture of the countries. Cultural space definition would be changed in affected by globalization which means development of universal culture that has led to reform new outputs in cultural, social, economics and political areas. The form and sort of affecting by globalization process depends on countries universal position and richness of their native and religious culture. There is difference between performance of those countries with and without cultural richness and old civilization history or have been suffered or transmigrated by passing history evolutions. This article tries to investigate if globalization, which affected everyone, has influenced Islamic Iran in the area of culture? And basically for our country, what are the most reasonable attitude and strategy to deal with this phenomenon? And this dealing will set what opportunities and what threats against Islamic Iran.
  • Fatemeh Javaheri Page 37
    Although human physical figure has numerous social-cultural indications, pioneers of sociologists have not considered its study so much. This paper is prepared for signalizing the importance of studying body, sociologically. So, writer has tried to achieve following aims in a frame of theoretical analysis: - Introducing sociology of body; Investigating the reasons that pioneers of sociologists neglect to study body; - Investigating growth areas of studying body sociologically, in recent years; - Investigating social-cultural indications of body. Mentioned viewpoints indicate this fact that sociological necessities of body are insomuch that we can not account it as a just physical and biological nature. Sociological study of body, not only nurturing our sight to convergence of society and individual, but contributing inner growth of sociology by nurturing convergence of sociology and some other scientific courses
  • Ali Shamai Page 81
    This article explains tourism influence on convergence and cultural development in an analytic-descriptive way. Various factors of tourism stagnation among Islamic countries can be divided into inner and outer factors. Considering background of tourism industry, especially pilgrimage one in Islam world, different forms of tourism, such as recreational, commercial, religious, pilgrimage and athletic, influence on the process of cultural convergence of Islamic countries. This investigation results that tourism industry is an effective factor in local, regional and international level. Considering technological development in third millennium, cultural development can be achieved through reasonable planning and managing tourism. Tourism industry influences on scientific transactions, growth of social-economics productions, Islamic society union, and evolution of conventions and values. To enforce and stabilize peace, friendship and cultural development among Islamic countries, some effectual tourism development strategies are: governments’ cooperation in establishing and developing security; developing bases; conferring tourism reasonable services; setting tourism rules; informing and using information technology for advertising and marketing; educating manpower and researching into tourism.
  • Hasan Kalaki Page 107
    This research investigates the link between youths’ social rank and their religiosity. Therefore, after reviewing sociologists’ viewpoints, there is mentioned the conclusions of studies and theories into the link between social rank and religiosity. Then religiosity and its aspects are investigated through factorial analysis of data. In the analysis of data, descriptive and definitive results of data are mentioned. In descriptive part, youngsters’ religious tendency and awareness were high enough. So the link between their religiosity and social rank were evaluated positive. However, the stand of youths’ religiosity (according to the conclusion of other researcher) among three social ranks indicates that the religiosity of youngsters of low and middle social rank is stronger than those of high social rank. As a result, at this research Veblen’s theory, that suggests the religiosity of middle rank is lower than others, is not confirmed
  • Masoud Kosari Page 139
    This article investigates relative influence of new technologies of communication and information in general, and internet specifically, on development of society. To recognize internet influences on development, especially social development, first it is required to obtain the reasonable recognition of internet and its capabilities. This paper is an effort to investigate and discuss the influences of internetas one of the effective technologies in development of society- on some indexes such as earnings and poverty, education, health, and access to equal opportunities.
  • Mohammadhadi Homaiun Page 171
    In contemporary world and after renewal of life of the Islamic thought, which is one of the accomplishments of blessed Islamic revolution in Iran, considering Mahdaviat as the essence of Quran great prophet’s relatives(etrat) and top of honorable prophets’ vocation is increasing remarkably. This process has heightened the regards to the evidences of appearance (zohur) in contemporary society. Research in verses and narratives related to the evidences of appearance and the end-time period, and effort to extract shiite’s basic strategies in the periods of absence and nigh to the appearance, establish a new attitude in Mahdaviat and the end-time studies that can be called “Efficient Attitude to Mahdaviat”. Requirements of the appearance and the end-time period can be imaged by investigating these narratives and evidences; it shows that the evidences won’t be emerged in a low level and in the form of sectional rebellion, or regional revolution or changing a political government. The range of this emergence is universal and it is deep enough to influence all angles of human life. And this means nothing just a downfall and transfer of civilization, and then, constitution of a godlike universal civilization. This attitude, alongside of efficient one, can be called “Civilized Attitude to Mahdaviat”. In developing this concept and investigating historic literatures of civilization, the point is that each one has selected an idea as a pivotal concept of analyzing history and tried to analyze human civilizations history accordingly. On this course and in a Mahdavi attitude, it is a feasible effort to explain the idea of “right and lapsed contrast” as a pivotal concept in a well different observation to history and civilization.